ČLÁNKY A NÁVODY


         Databáze pistolových, revolverových a kulových ráží

      Laborační tabulky Vectan pro                     všechny ráže.

    Pravidla sportovní        střelby-pistolové    disciplíny

    Vše o přebíjení střeliva, komponenty,            laborační tabulky 

Sportovní střelba z pistole od Ragnara Skanakera

Suchý tréning s pistolí 

Analýza možných dopadů revize směrnice 91/477/EHS o kontrole, nabývání a držení střelných zbraní 

Vzory terčů

Také se Vám už stalo, že jste v propozicích  nebo pozvánce na závody viděli typové označení terče, ale nedokázali jste si vybavit jeho vzhled? 

přidáno: 15. 02. 2017

Novela zákona o zbraních

                  

Jedním z předpisů, které včera schválil Senát na své 25. schůzi, je i novela zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu, tzv. zákona o zbraních. Poměrně rozsáhlá novela mimo jiné dává policii novou pravomoc zadržet v určitých případech legálně drženou zbraň jejímu majiteli přímo v jeho obydlí. Novela zákona o zbraních bude nyní odeslána k podpisu prezidentovi. Účinnosti má novela nabýt prvním dnem třináctého kalendářního měsíce následujícího po jejím vyhlášení ve Sbírce zákonů, s výjimkou některých bodů, které nabudou účinnosti již patnáctým dnem po vyhlášení.

Podle důvodové zprávy novela reaguje na tragickou událost v Uherském Brodě, kde v únoru loňského roku útočník zastřelil osm lidí a také sám sebe. Dále je novela reakcí na výbuchy v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Jejím cílem tak je zejména zefektivnit systém prověřování a vymáhání požadavků na zdravotní způsobilost držitelů zbrojních průkazů a stanovit přesná pravidla pro nakládání s municí civilními subjekty na území České republiky.Mediálně nejdiskutovanější změnou, kterou novela zákona o zbraních přináší, je možnost zadržení legálně držené zbraně přímo v obydlí majitele. V současnosti je možné legálně drženou zbraň zabavit až po vyhotovení posudku o zdravotní způsobilosti držitele. Nově bude mít policie možnost zbraň zadržet při podezření, že zdravotní stav majitele se změnil tak, že je nebezpečný a může ohrožovat svůj život nebo životy jiných lidí. Do obydlí majitele budou příslušníci policejních odborů služby pro zbraně a bezpečnostní materiál vstupovat vždy až poté, co majitel zbraň nevydá dobrovolně. Opozice přijaté ustanovení kritizovala jako prolomení domovní svobody.Novela také vyřazuje laserové zaměřovače ze seznamu zakázaných doplňků zbraní. Zkrácení platnosti zbrojních průkazů z deseti na pět let nakonec Sněmovna neschválila.Na základě událostí v muničních skladech ve Vrběticích novela zavádí muniční licence pro firmy a muniční průkazy pro jejich zaměstnance. Stanovuje také pravidla pro nakládání s municí civilními subjekty a pro její skladování a evidenci. Dále novela zpřesní pravidla kontrol a spolupráce všech kontrolních institucí státu. Hlášení údajů o přepravě munice a zbraní bude možné nově podávat nejméně jednu hodinu předem, dosud je to nutné jeden den předem.Kromě zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu, tzv. zákona o zbraních, novela mění také zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, zákon č. 455/1991 Sb., živnostenský zákon, zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, zákon č. 229/2013 Sb., o nakládání s bezpečnostním materiálem, a zákon č. 206/2015 Sb., o pyrotechnice. 

                                                                                                                                                                                              přidáno: 07. 02. 2017

Správní poplatky za úkony podle zákona o zbraních platné od              1. července 2014

Úkon Základní výše poplatku. Možnost snížení správním orgánem nebo osvobození od správního poplatku.

Zbrojní průkaz

Přihláška ke zkoušce odborné způsobilosti (zbrojní průkaz skupin A-E) 100 Kč
Žádost o vydání zbrojního průkazu za každou skupinu 700 Kč Až na 50 Kč, vydává-li průkaz v důsledku změny jména nebo příjmení fyzické osoby
Za vydání nového zbrojního průkazu při skončení platnosti dosavadního na 400 Kč bez ohledu na počet skupin
Žádost o rozšíření skupin zbrojního průkazu za každou další skupinu 700 Kč

Zbrojní licence

Žádost o vydání zbrojní licence za každou skupinu 1 500 Kč Až na 200 Kč, vydává-li průkazy nebo licenci v důsledku změny údajů podnikatele
Žádost o rozšíření skupin zbrojní licence za každou další skupinu 1 500 Kč

Zbraně

Žádost o povolení (pro zbraň kategorie B) 200 Kč
Žádost o výjimku (pro zbraň kategorie A) 1 000 Kč
Žádost o vydání průkazu zbraně 300 Kč Až na 50 Kč, vydává-li průkaz v důsledku změny jména nebo příjmení fyzické osoby
Až na 200 Kč, vydává-li průkazy nebo licenci v důsledku změny údajů podnikatele
Na 100 Kč, jde-li o zbraně členů sportovních klubů nebo členů mysliveckých sdružení
Žádost o povolení ke znehodnocení, zničení nebo výrobě řezu zbraně (za 1 ks) 300 Kč

07. 02.2017

Chci půjčit zbraň kamarádovi, resp. kamarád si chce půjčit pistoli ode mne

Zákon vůbec neřeší otázku půjčování zbraní (půjčování zbraní výslovně nedovoluje, ani nezakazuje, neboť tento pojem není v zákonu zmíněn), nevylučuje však přenechání zbraně s ohledem na § 29 odst. 3 písm. a). Z tohoto ustanovení a z vymezení pojmu přenechání zbraně (§ 2) je zřejmé, že přenechání zbraně není spojeno s převodem vlastnictví a je tedy synonymem pro půjčení zbraně druhé osobě, která získává možnost se zbraní fakticky podle vlastního uvážení nakládat. Je dobré uzavřít tzv. Smlouvu o výpůjčce.
Přenechat zbraň libovolné kategorie lze podle § 29 jen tomu, kdo je k jejímu držení oprávněn. Pokud se jedná o zbraň kategorie C, postačuje, když je držitelem zbrojního průkazu. U zbraně kategorie B musí být navíc dané osobě vydáno povolení držet tuto zbraň v souladu s § 12. U zbraně kategorie A musí být udělena příslušná výjimka ze zákazu držení zakázané zbraně podle § 9. V případě přenechání lovecké zbraně kategorie B nebo C je dalším požadavkem platný lovecký lístek. Zbraň kategorie D není možné půjčit osobě mladší 18 let. K půjčení, resp. přenechání zbraně by se měl každý její vlastník rozhodnout pouze v případě jistoty, že ten, kdo si zbraň půjčí, ji bude držet, nosit a používat zákonným způsobem a v souladu s požadavky zákona ji rovněž zabezpečí proti ztrátě, zcizení a zneužití.
Přenechání, resp. půjčení střelné zbraně nebo střeliva osobě, která není k jejímu držení oprávněna, je přestupkem. Pokud však bude tato zbraň použita k protiprávnímu jednání, může soud uložit ochranné opatření zabrání věci a vlastníkem zabrané zbraně se stává stát (§ 73 trestního zákona). Půjčí-li legální držitel zbraně tuto zbraň jiné osobě, i když ví, že bude použita ke spáchání trestného činu (např. vraždy, loupeže, vydírání), bude podle § 10 odst. 1 písm. c) trestního zákona trestně odpovědný jako účastník dokonaného trestného činu nebo jeho pokusu (tzv. pomocník), popř. bude zvažována jeho trestní odpovědnost v souvislosti s přípravou trestného činu podle ustanovení § 7 trestního zákona.

Chci prodat zbraň 

Pistoli nebo revolver jako registrovanou zbraň je možné prodat třemi způsoby:

  • přímo podnikateli v oboru zbraně a střelivo,
  • přímo jiné soukromé osobě, která má příslušná oprávnění k nabytí rzbraně do vlastnictví. U zbraně kategorie B, kam patří většina pistolí/revolverů, musí být kupující nejen držitelem platného zbrojního průkazu, ale i držitelem povolení k nabytí vlastnictví (nákupu) předmětné zbraně,
  • soukromé osobě prostřednictvím podnikatele (komisní prodej).

Při uskutečnění prodeje je třeba vždy sepsat smlouvu o prodeji a oznámit na policii do 10 pracovních dnů na předtištěném formuláři převod vlastnictví ke zbrani (tj. prodej zbraně). Tuto povinnost má i kupující.

Chci si koupit pistoli 

Běžné pistole i revolvery jsou převážně krátké palné zbraně (délka hlavně do 300 mm nebo celková délka zbraně do 600 mm), které jsou zákonem zpravidla zařazeny mezi zbraně kategorie B. K nákupu těchto zbraní je třeba mít nejen zbrojní průkaz, ale navíc i povolení nabytí zbraně, které vydává příslušný útvar policie. Takového povolení není k nákupu třeba, pokud je krátká zbraň zařazena do skupiny zbraní kategorie C (jednoranové nebo víceranové zbraně pro střelivo s okrajovým zápalem, jejichž celková délka je min. 280 mm a více než dvouranové perkusní zbraně nebo kategorie D (např. historická zbraň, flobertka s úsťovou energií střely do 7,5 J, plynové zbraně s úsťovou energií střely do 16 J, zbraně pro náboj Flobert s úsťovou energií střely do 7,5 J a expanzní zbraně dovoleného výrobního provedení). Při nákupu zbraně kategorie D musí být kupujícímu min. 18 let a nemusí být držitelem zbrojního průkazu. 
Pokud bude pistole koupena u obchodníka se zbraněmi, slouží jako doklad o nabytí vlastnictví účtenka nebo faktura. V případě nákupu zbraně od soukromé osoby je třeba být obezřetnější. Je nutné ověřit si, zda zbraň tomu, kdo ji nabízí k prodeji, skutečně patří (o tom vypovídá průkaz zbraně) a zda má k jejímu držení oprávnění (o tom vypovídá zbrojní průkaz prodávajícího) a dále je třeba uzavřít smlouvu o koupi a prodeji střelné zbraně, jejíž vzor je uveden zdeTato smlouva je pak dokladem o nabytí vlastnictví ke zbrani a je třeba ji předložit při registraci zbraně na policii. Po nákupu zbraně je třeba podat na policii do 10 pracovních dnů na předtištěném formuláři. Tuto povinnost má i prodávající, který podává na stejném formuláři Oznámení o převodu vlastnictví zbraně.

Zapomněl jsem si prodloužit zbrojní průkaz 

Pokud lhůta platnosti zbrojního průkazu, která je na něm vyznačena, uplynula, zbrojní průkaz ztratil platnost a nelze vydat nový. Do 10 pracovních dnů po zániku platnosti je třeba odevzdat nejen průkaz, ale i všechny držené zbraně, střelivo a průkazy zbraně do úschovy policii. Pokud chce držitel zbraní pozbyté oprávnění obnovit, musí postupovat stejným způsobem jako Ti, kteří žádají o vydání zbrojního průkazu poprvé, tj. musí mj. znovu absolvovat i zkoušku odborné způsobilosti. 

Zbraně a kriminalita 

V dobách socialismu měl v civilu střelnou zbraň na zbrojní průkaz málokdo. Kriminalita se zbraněmi byla proto minimální. Soukromé zbraně měli dovoleno vlastnit a držet jen spolehliví jedinci, nejčastěji sportovní střelci a myslivci (ti drželi některé zbraně na lovecký lístek), a také vojáci a příslušníci SNB. Tento stav poněkud nekorespondoval s tradicemi výroby zbraní v Československu. Vždyť v 80. letech minulého století se bývalá ČSSR pohybovala kolem 7. místa na světovém žebříčku vývozců zbraní (v letech 1934 a 1935 bylo Československo dokonce největším exportérem vojenského materiálu na světě). Vývozy zbraní a vojenského materiálu dosahovaly v posledním období existence socialismu v českých zemích až 10,8 % z celého československého exportu.

Teprve po revoluci se podmínky pro držení zbraní zásadně změnily. Počty držitelů zbrojních průkazů a tím i zbraní se tak pronikavě zvýšily a tím vzrostla i trestná činnost se zbraněmi, která dosáhla vrcholu v 90. letech. Po roce 2000 se počty trestných činů i přestupků (až na výjimky) rok od roku snižují, a to i přes pomalý růst celkového počtu zbraní, jak dokládá tabulka. Zjevně tedy neplatí často omílaná relace "Čím více legálně držených zbraní, tím větší kriminalita a tím více problémů". Lze konstatovat, že držitelé zbrojních průkazů v posledních letech více ctí zákony. Pro drtivou většinu z nich jsou zbraně prostředky pro smysluplné využití volného času, nikoliv nástroje pro násilné řešení konfliktů.

Počty zbraní ve vlastnictví držitelů zbrojních průkazů a počty přestupků a trestných činů (nejen držiteli ZP).

                                                      Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR.

Alkohol, řidičák a zbroják...

Dotaz:   jsem držitelem zbrojního průkazu a při silniční kontrole Policií ČR mi bylo naměřeno za volantem 1,16 promile alkoholu v krvi. Jak jsem se později dozvěděl, nad 1,00 promile alkoholu v krvi se jedná o trestný čin. Budou mít následující události ohledně tohoto činu vliv na držení mého zbrojního průkazu ?

Jízda pod vlivem alkoholu nad 1 promile (tj. 1 g/kg tělesné hmotnosti) je skutečně trestným činem (viz § 201 trestního zákona - ohrožení pod vlivem návykové látky). K držení zbrojního průkazu je třeba splnit mj. i podmínku bezúhonnosti a spolehlivosti. Zjednodušeně řečeno, bezúhonnost, resp. úhonnost se vztahuje k trestným činům, spolehlivost, resp. nespolehlivost především k přestupkům. Při určitých problémech s alkoholem v rámci zbrojních i nezbrojních aktivit lze tak přijít i o zbrojní průkaz.

Za bezúhonného se podle zákona o zbraních (§ 22) mj. nepovažuje ten, kdo byl pravomocně uznán vinným úmyslným trestným činem, jestliže od právní moci rozsudku nebo od ukončení výkonu trestu odnětí svobody v případě, že tento trest byl uložen, neuplynulo alespoň 5 let, jestliže byl uložen trest odnětí svobody nepřevyšující 2 roky nebo jiný trest než trest odnětí svobody, nebo (platí od 1.2.2009) neuplynuly alespoň 3 roky, jestliže bylo upuštěno od potrestání (včetně podmíněného upuštění od potrestání s dohledem).

Alkohol vstupuje i do posuzování spolehlivosti. Podle § 23 zákona o zbraních se za spolehlivého podle tohoto zákona se nepovažuje mj. ten, kdo prokazatelně nadměrně požívá alkoholické nápoje nebo prokazatelně požívá návykové látky, nebo ten, kdo představuje nebezpečí pro vnitřní pořádek a bezpečnost svým jednáním, za které byl v posledních 3 letech opakovaně pravomocně uznán vinným z přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi.

Takže je pravděpodobné, že na 5 let si budete muset od zbraní odpočinout.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky